Burken finns nu hemma i mitt kök, oftast med en skorppåse i. Jag har tänkt att fylla den med hembakade pepparkakor i år. Vi får väl se hur det blir.
lördag, december 5
Nostalgikalendern - lucka 5
Burken finns nu hemma i mitt kök, oftast med en skorppåse i. Jag har tänkt att fylla den med hembakade pepparkakor i år. Vi får väl se hur det blir.
fredag, december 4
Nostalgikalendern - lucka 4
Året var 1978. Jag bodde i Borgvik, utanför Grums i Värmland. Jag arbetade på Sparnäs skola, där jag också bodde (ensam i 6 rum och kök!). Som födelsedagspresent på min 25-årsdag fick jag den här adventsljusstaken av mina arbetskamrater. De var fyra till antalet och skojade om att de representerade de fyra ljushållarna. Det kommer jag alltid ihåg och jag tänker på dem när jag tänder ljusen.
1. Berit, min lärarkollega som var en stor pedagog och en mycket konstnärlig och kreativ person.
2. Stina, som bodde granne med mig och som arbetade i matbespisningen m.m.
3. Eivor, som städade och var vaktmästare.
4. Kent, som körde skolmat och internpost. Han fikade hos oss varje dag och gav oss lite nyheter från de andra skolorna.
onsdag, december 2
Nostalgikalendern - lucka 2
Min Mamma var med i en vävstuga i Hed. Där rådde under 70-talet en febril verksamhet i det hus som tidigare varit bageri. Jag studerade i Karlstad och kom hem till mitt föräldrahem under jullovet. Just det här året låg en sådan här fin löpare på köksbordet hemma i Berga. På duken stod också en "enebytta" med tallris i. Jag tyckte det var så fint, när jag såg det. Julerött och tallrisgrönt! Mamma visade mig sedan en mängd dukar, som hon vävt under hösten. Ja, de var jättefina, tyckte jag, men kunde inte jämföras med denna, som hade namnet Advent. Jag undrade lite försynt om det inte fanns möjlighet att väva någon mer, men fick veta att varpen var slut.
Så kom julafton. I ett av mina paket låg denna duk. Ni kan tänka er att jag blev glad. Mamma hade vävt tre: en till sig, en till mig och en till min syster.
Varje år till första advent kommer den fram.
måndag, november 30
Nostalgikalendern - lucka 1
Nostalgikalendern
Idag är Andersdagen och det gläder mig att det regnar!
fredag, september 18
Höstsol och höstrusk
Jag har förberett mig för de sämre dagarna också.
Jag står rustad inför höstrusket.
lördag, september 5
Fyra årstider
söndag, augusti 30
Saknad 2
Saknad 1
måndag, augusti 24
Cykelsemester
Torsdag 23 juli
Startade hemifrån 06.20 och var vid Arlanda vid 8-tiden. 09.45 startade planet och det var en mycket guppig och svajig resa. Bältet på och av, på och av. Men vi lyckades i alla fall landa i Zürich. Tog tåget direkt från flygplatsen och efter några byten kom vi till Salem (med betoning på den andra stavelsen). Den här dagen hade vi lagt till som extra dag, utöver paketet, eftersom vi inte visste hur lång tid transporterna skulle ta. Framme vid Salem chansade vi på första och bästa hotell, Ricks,tvärs över gatan från stationen. Där fanns ledigt rum, samma som vi skulle ha nästa natt. Helmysigt och familjärt! Tog en promenad och åt därefter middag. Det kändes som att sitta och äta hemma hos goda vänner. Då har man lyckats med känslan!
Fredag 24 juli
Frukost. Promenerade till en affär och provianterade. Fortsatte promenaden till Schloss Salem och hotell Schwanen. Där hämtade vi ut våra cyklar. Provåkte en bit och lunchade länge i solen.
Lördag 25 juli
Cyklade på små vägar genom skogen först.
Söndag 26 juli
På dagens färd var det massor av folk och transportmedel ute: cyklister, fotgängare, barnvagnar, kickbikes och inlines. Många lediga som ville ut och bada i det fina vädret. Men det gällde verkligen att se upp, för ibland var det enkelriktad trafik och ibland dubbelriktad, ibland delade man väg med bilister och ibland med andra trafikanter. Åkte mest på strandpromenaderna genom många orter.
Måndag 27 juli
Idag besökte vi Schaffhausen och vattenfallet.
Hemresedag.
Sammanfattning: Trots min skada är det här en resa jag kan rekommendera. Man får röra på sig, får se olika platser varje dag, får nytt hotell varje kväll, får mycket god mat och behöver inte släpa med sin stora packning. Varje morgon, efter frukost, lämnar man sin resväska på hotellet. Varje kväll står den på det nya hotellet.
måndag, juli 20
Kulturresa 2009: dag 4 och 5
Nästa utflyktsmål blev Loka Brunn. Eftersom kameran då låg kvar i bilen, får ni inte se några bilder. Men det kan ni säkert göra här på deras hemsida.
Färden fortsatte genom Bergslagen till Skinnskatteberg. En dryg mil från tätorten finns en plats som heter Bockhammar. Där finns detta lilla lusthus, som byggdes 1636 och är Sveriges äldsta bevarade lusthus. Det kallas "Ebba Brahes lusthus". Ebba Brahe ägde flera gårdar i Västmanland bl.a. här i Bockhammar. Det finns många historier om Ebba Brahe och Gustav II Adolf. T.ex. lär Ebba här ha hört ett skott, samtidigt som Gustav II Adolf sköts i Lützen.Vår färd fortsatte till Berga, mitt barndomshem, som vi bara passerade. Jag blev ledsen eftersom det inte alls var så fint skött, som på den tiden Mamma och Pappa bodde där.
Vi övernattade på Karmansbo Herrgård.
Torsdag 16 juli Efter frukost på herrgården tog vi en tur till Uttersberg och tittade på Galleri Astley. Därefter påbörjades hemresan.
Kulturresa 2009: dag 3
Efter fikastunden fortsatte vi en kort sträcka till dagens etappmål: Nora. Där checkade vi in på Stadshotellet. Vi tog en promenad i den idylliska lilla staden, som har många gamla trähus bevarade. Där finns också flera butiker som säljer gamla saker. Vi fick en hänvisning till en butik som bär namnet Blå Skåpet. Vi gick länge och letade, men kunde inte hitta affären. Så vi sa: "Nu skiter vi i det blå skåpet".
Efter den fina promenaden åt vi middag på hotellet. Vi hann vila på maten innan det var dags för nästa promenad. Den var med guide och gick i Maria Langs fotspår.
Vår guide, Alexandra, var mycket duktig.
Vandringen tog en dryg timme. Därefter tittade vi lite på TV, men det var inget avsnitt av Morden i Midsomer just denna tisdagkväll. Det gjorde absolut ingenting, även om jag annars brukar följa den serien. Det blev tillräckligt med mord ändå den kvällen, i den lilla staden Nora.
Vid halvelvatiden på kvällen fick vi kaffe och smörgås i baren. Då kom det in några personer som skilde sig från mängden genom sin klädstil, som var något omodern.
Vi hade varit med om en ... "Nattlig mordvandring - ett vandrande skådespel i Maria Langs Skoga".
Kulturresa 2009: dag 2
Och det vart morgon, den andra dagen. Vi åt en mycket god hotellfrukost. Sedan bar det iväg ut på stan. Hotellet låg så bra till, så vi hade gångavstånd till allt vi skulle se och göra.
Vi gick till slottet. Först tänkte vi titta lite själva men sedan valde vi i alla fall en guidning. Den skulle vara i ca 45 minuter och det tyckte vi var lagom tid. Vi följde en tjej som skulle guida oss men sedan försvann hon och vi stod lite förvånade kvar. Då kom en man fram emot oss. Han föreställde Axel Oxenstierna. Vi blev inbjudan att följa med in på slottet och där träffade vi också Gustav II Adolf samt hans kära Ebba Brahe.
Det var en jätterolig dramatisering med mycket duktiga skådespelare.
och Kronbloms kök.
Vi besökte ett skolmuseum och Hjalmar Bergmans museum.
Levi Rickson, Jeremias i Tröstlösa, lär ha bott i den här stugan, på övervåningen. Nu doftade det gudomligt gott från bageriet.
Jeremias har ju skrivit så många fina dikter. Nu är det lättare att ta till sig dem, sedan gruppen Jeremias Session Band har tonsatt många utav dikterna och framför dem så underbart. Speciellt bra tycker jag om Karin Wistrands sång. Skivan, som jag fick i julklapp, är min absoluta favorit just nu. Här kan du provlyssna på denna underbara skiva.
På kvällen åt vi gott vid en krog utanför slottet. Vilken bra dag med många olika upplevelser, vi har haft idag! Dramatiseringen på slottet, tyckte jag var alldeles speciell. Det är ju jag, som har planerat resan. Just det inslaget blev därför en överraskning även för mig. Och det passar så bra in, till ett resmål som är inplanerat på onsdag! Mer säger jag inte nu.